Περιγραφή

Η Αρτέμιδα είναι η μεγαλύτερη δημοτική κοινότητα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, στη βορειοανατολική Αττική. Είναι γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της παραλίας της, που ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες για κολύμπι και ξένοιαστες στιγμές δίπλα στη θάλασσα.

Η περιοχή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ιερό της Βραυρώνας, περίφημο λατρευτικό χώρο της θεάς Άρτεμης και οι αρχαιολόγοι έχουν αποδείξει τη συνεχή κατοίκησή του εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα η Αρτέμιδα είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό περιοχές της ανατολικής Αττικής, που αναπτύχθηκε ραγδαία από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, τόσο ως προορισμός παραθεριστικής κατοικίας, όσο και μόνιμης. Με βάση την απογραφή του 2021, στη Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος κατοικούν μόνιμα 21.286 άνθρωποι, με πυκνότητα πληθυσμού 1.003κατ./χλμ2. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 21.226 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το οικιστικό κέντρο, άλλους οικισμούς και γεωργικές εκτάσεις.

Η παραθαλάσσια ζώνη είναι το κέντρο ανάπτυξης της περιοχής, ενώ η κεντρική συνοικία της Αρτέμιδας εκτείνεται με επίκεντρο την Λεωφόρο Αρτέμιδας, γύρω από την οποία συγκεντρώνεται η εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Πολιούχος της Αρτέμιδας είναι η Αγία Μαρίνα, ο ναός της οποίας βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής, ενώ γύρω από τον ξακουστό Ναυτικό Όμιλο Αρτέμιδας λειτουργούν πολλές ψαροταβέρνες και καφετέριες.

Η παραλία της Αρτέμιδας, που είναι γνωστή και ως παραλία της Λούτσας, είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, αμμώδης και με μεγάλη έκταση. Διαθέτει πρόσβαση και με ΜΜΜ και είναι ελεύθερη για όλους.

 

Η ονομασία Λούτσα είναι αρβανίτικη και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ένα μέρος με πολύ νερό. Έως το 1974 αποτελούσε την ονομασία του οικισμού, που ανήκε στον δήμο Σπατών. Τότε, η περιοχή αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα της Ανατολικής Αττικής με το όνομα Αρτέμιδα, ονομασία που προέρχεται από την αρχαία θεά Άρτεμη, αφού στην Βραυρώνα, παρακείμενη περιοχή, υπάρχουν τα ερείπια του ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδας.

Η Αρτέμιδα είναι μια καταπράσινη περιοχή, με πολλά πεύκα ακόμα και πολύ κοντά στην παραλία, όπου κυριαρχούν τα αρμυρίκια. Στις αγροτικές εκτάσεις της καλλιεργείται κυρίως αμπέλι και παράγεται κρασί. Σημαντικό βιότοπο για την πανίδα της περιοχής αποτελεί η περιοχή «Λίμνη» ή «Αλυκές», ένας υδροβιότοπος που προστατεύεται πλήρως και αποτελεί καταφύγιο δεκάδων ειδών ζώων και κυρίως πτηνών.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα, η περιοχή της Αρτέμιδας κατοικήθηκε από το 2.000 π.Χ., δηλαδή κατά την διάρκεια της πρωτοελλαδικής περιόδου και μάλιστα, στην περιοχή Αλυκή έχει ανακαλυφθεί οχυρωμένος πρωτοελλαδικός οικισμός.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ορέστης, επιστρέφοντας από την Ταυρίδα όπου έφτασε κυνηγημένος από τις Ερινύες και έχοντας μαζί τους όχι μόνο τη χαμένη του αδερφή Ιφιγένεια αλλά και το άγαλμα της θεάς Άρτεμης, στον οικισμό αυτό, τις Αραφηνίδες Αλές, ίδρυσε ναό προς τιμήν της και το τοποθέτησε μέσα. Τα θεμέλια του ναού αυτού, όπου λατρευόταν η Άρτεμη ως «ταυροπόλος» θεά και ο βωμός της βρίσκονται σήμερα στην κεντρική παραλία της Αρτέμιδας.

Περιοχή

Λεωφ. Αρτέμιδος 2, Άρτεμις 190 16, Ελλάδα

Περιοχή
Κατηγορίες
  • No comments yet.
  • Add a review